Zelfportret met Woord


Nederlands | 11-03-2024 | 109 pages

9789493364141

Paperback / softback


  Bekijk het inkijkexemplaar

€ 17,50

  Toevoegen aan winkelwagen
 Product store stocks

   Beschikbaar

   Retour mogelijk binnen 30 dagen na levering

   Gratis geleverd in Nederland vanaf € 17,50
Korte beschrijving/Annotatie

In deze bundel lijkt het alsof Hans Franse de balans opmaakt van zijn leven in familie en gezin. Zijn ouders werden schimmen uit een droom. Zijn grote liefde, Andrea, passeert een paar keer de revue. Wat is oud worden tussen zo veel verdwenen vrienden en magen? Bij die balans horen ook ‘zijn’ dichters; die gedichten zijn wat losser van toon.
De strijd om het WOORD bepaalde zijn leven als dichter, nooit tevreden, worstelend met de onmacht, zo mooi geformuleerd door de door hem bewonderde dichter Giacomo Leopardi.
Hij vindt een verborgen bron in zijn geliefde Rome, waarin de creatieve geest lijkt opgesloten, en dat op Pinksteren, dat geen Pinksterfeest kon worden.
Somberheid en pessimisme over de aarde die hij nalaat overheerst. De mens maakt onbewust en bewust de wereld kapot. Een muziekstuk van Richard Strauss over de verwoesting van Berlijn en Dresden leverde het gedicht ‘Metamorfose’ op, van een bloeiende stad naar laaiende puinhopen. Toch gloort er hoop en verwachting door de lente en de liefde.
Dan is het plotseling avond (subito sera): het woord is tot op de draad versleten, de cirkels worden kleiner, men gaat steeds minder rondjes in maagdelijke sneeuw draaien. Als je het password bent vergeten komt dementie en het smartelijk besef dat dingen die mensen maken langer leven dan mensen zelf.
Ontmaskering komt na het leven als een maskerade op het strand van Scheve-ningen; hoe oprecht was het leven? Ten slotte ‘Elkerlyc’ I, geldig voor iedereen en ‘Elkerlyc’ II dat alleen hemzelf betreft bij wat iedereen gebeurt eens aan het eind van alle woorden.
Weliswaar zijn reeds gepubliceerde gedichten opgenomen, maar de bundel is geworden wat de dichter bedoelde: een verantwoording.

Details

ISBN :9789493364141
Auteur: 
Uitgever :U2PI BV
Publicatiedatum :  11-03-2024
Formaat :Paperback / softback
Taal :Nederlands
Hoogte :160 mm
Breedte :220 mm
Dikte :10 mm
Gewicht :380 gr
Voorraad :Beschikbaar
Aantal bladzijden :109
Trefwoorden :  poezie