Twee romans uit de Kaukasus


Nederlands | 19-10-2023 | 709 pagina's

9789493299894

Paperback / softback


  Bekijk inkijkexemplaar

€ 24,50


 

   Beschikbaar

   Retour mogelijk binnen 30 dagen na levering

   Gratis geleverd in Nederland vanaf € 17,50
Afzender gedefinieerd

Twee romans uit de Kaukasus
Dit boek bevat twee romans die beide in de Georgische autonome regio Abchazië spelen.
‘De oever van de nacht’ is een diepe en indringende roman van de hedendaagse Abchazische schrijver Daur Nachkebia (geb. 1960) en is in het Russisch geschreven en in verschillende talen vertaald. De roman gaat over het Georgisch-Abchazische conflict. De held van de roman krijgt het dagboek van een vriend die in de oorlog is omgekomen. Hij leest dit aandachtig door en probeert er aanwijzingen voor en de betekenis van zijn dood in te vinden. De oorlog, die het lot van degenen die het hebben overleefd voor altijd verandert, zet ons niet alleen aan het denken over de essentiële zaken van het leven, maar ook over simpele menselijke gevoelens.
Guram Odisharia (geb. 1951), een beroemde Georgische auteur, beschrijft in zijn karakteristieke poëtische stijl met veel humor de belevenissen van de hoofdpersoon, de verhalen die over hem de ronde doen en geeft een inkijkje in het dagelijks leven van de inwoners van Abchazië.
‘De kat van de president’ is een roman over Michail Bghazjba, een van de meest kleurrijke persoonlijkheden in de internationale havenstad Soechoemi in Abchazië in de tweede helft van de vorige eeuw. In de autoritaire Sovjetperiode was hij een tijdlang de hoogste bestuurder die als zoon van een Abchaziër en een Georgische bij beide volken even geliefd en gerespecteerd was. Hij viel op door zijn eerlijkheid, zijn eenvoudige manier van doen en zijn warme belangstelling voor mensen. Hij wist strijdende partijen tot elkaar te brengen en kwam op voor de rechten van verdrukten.

Beide romans, ‘De oever van de nacht’ en ‘De kat van de president’, kunnen worden beschouwd als een literaire brug tussen de Georgiërs en de Abchaziërs. Deze volken die door het conflict gescheiden zijn geraakt, hebben de romans met evenveel belangstelling gelezen.
Deze romans zijn eerder ook in het Duits, Italiaans en het Engels als dubbelboek gepubliceerd.
De vertaler Artchil Djavakhadze heeft al diverse vertalingen van boeken op zijn naam staan, in samenwerking met Tineke en Hans Hagen 

Details

EAN :9789493299894
Auteur: 
Uitgever :U2PI BV
Vertaler : Artchil Djavakhadze
Publicatie datum :  19-10-2023
Uitvoering :Paperback / softback
common.Language :Nederlands
Hoogte :148 mm
Breedte :210 mm
Dikte :42 mm
Gewicht :1200 gr
Status :Beschikbaar
Aantal pagina's :709
Keywords :  Georgie