De regeneratieve aanpak

De onmisbare gids voor elke teler

ISBN:  9789493240018
Publicatiedatum:   22-12-2020
Formaat:  Hardback
Taal:  Nederlands
Aantal bladzijden:  210

  Beschikbaar

   Retour mogelijk binnen 30 dagen na levering

   Gratis geleverd in Nederland vanaf € 17,50

De regeneratieve aanpak omschrijft de geschiedenis van diverse landbouwbedrijfssystemen: gangbaar, geïntegreerd, biologisch en regeneratief. Dit boek gaat over manieren om gewassen te produceren die écht duurzaam zijn. Lokaal, met de natuur en de kringloop mee. De sleutel voor optimale plantengroei en ter voorkoming van aantastingen ligt in handen van de telers.

Uit onvrede over de afgezwakte eisen voor het biologische keurmerk, creëerden telers een nieuwe standaard die past bij de oorsprong van de biologische gedachtegang: de regeneratieve aanpak. De biologische landbouw biedt hiermee extra kwaliteit en stelt zich zo teweer tegen de inbreuken van industriëel kapitaal in het biologische keurmerk. Binnen een reeks verdedigingslinies vormen biologische middelen een alternatief voor kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Hoewel minder milieuverstorende middelen en methoden al toegepast worden, hebben radicale veranderingen in het plantgezondheidsveld nog niet plaatsgevonden. Tegengesteld aan de ‘chemiefobie’ die soms overheerst, wordt in dit boek uitgegaan van een pragmatische optie: ‘biologie waar het kan en chemie waar het moet’. Sommige middelen en methoden zijn eeuwenoud, terwijl andere gebaseerd zijn op het laatste wetenschappelijk onderzoek. Vaak is het een kwestie van gezond verstand: ‘Houd je planten gezond en ze zijn beter in staat zich te weren tegen aantastingen’.

Auteur Theo Grent behandelt nuttige veranderingen in een systeemaanpak en de regelgeving voor groene gewasbeschermingsmiddelen. Hierbij niet alleen kijkend naar Nederland, maar ook naar de aanpak in de Verenigde Staten. Zijn verhaal vormt de sluitsteen van een langdurige carière als importeur van biologische middelen. Hij stelt een omslag in ons systeem voor door zelfregulering. Veranderingen dienen zich op eigen kracht (van onderop) te ontwikkelen, zonder dat aanbieders en gebruikers van biologische middelen en methoden ertoe door instanties worden aangezet (van bovenaf). Een cruciale verschuiving in de manier waarop we denken over het oplossen van problemen zal per persoon per keer plaatsvinden. Uiteindelijk zal de politiek beginnen te veranderen. De industrie, beroofd van een inkomen gebaseerd op steeds terugkerende problemen en onze onwetendheid, zal volgen.
Door plantgezondheidsmythes en misinformatie onderuit te halen, biedt dit boek een heldere en beknopte boodschap van hoop. Hierdoor is het meer dan een handleiding. Met een uitgebreid marktoverzicht achter in, biedt deze uitgave een compleet naslagwerk. Lees het zorgvuldig, neem de informatie in je op en pas het toe.

  ISBN: 9789493240018
  Auteur: 
  Uitgever: Theo Grent
  Publicatiedatum:   22-12-2020
  Formaat: Hardback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 297 mm
  Breedte: 210 mm
  Dikte: 15 mm
  Gewicht: 500 gr
  Voorraad: Beschikbaar
  Aantal bladzijden: 210