ISBN:  9789087599973
Publicatiedatum:   21-01-2021
Formaat:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Aantal bladzijden:  102

  Beschikbaar

   Retour mogelijk binnen 30 dagen na levering

   Gratis geleverd in Nederland vanaf € 12,50

Het jaar 2020 werd uitgeroepen tot het Beethovenjaar, ter ere van het feit dat deze beroemde componist 250 jaar geleden is geboren.

Hij is inderdaad wereldberoemd. Wie kent niet de naam Beethoven. We hoeven alleen maar te denken aan “Für Elise”, dan zal bij menig muziekliefhebber onmiddellijk de naam Beethoven opkomen.

Beethoven was een visionair, hij keek over de grenzen van de toenmalige muziek heen, was een vernieuwer, beïnvloed door de ideeën van de Franse revolutie; hij was een wegbereider naar de romantiek, en soms nog verder in de tijd, als we denken aan zijn laatste pianosonate nr. 32, 2e deel, waar we jazz-achtige ritmes horen!

Maar wat weten wij, gemiddelde concertbezoekers en liefhebbers, over de persoon Beethoven?

Beethoven, die geweldenaar, die beroemdheid, is nooit getrouwd geweest. Dat wil niet zeggen dat hij contactarm was. Integendeel, er zijn veel dames in zijn leven geweest. Wie waren zij? Sommigen zijn bekend geworden, dankzij een compositie die Beethoven aan hen heeft opgedragen, anderen zijn meer in de schaduw gebleven, om nog weer anderen hangt de schaduw van raadselachtige verhalen heen, van weer anderen is alleen een naam boven een muziekstuk bekend. Wie waren zij?

Er waren in Beethovens leven ook vrienden, kennissen en sponsors, allerlei verschillende mensen met hun geschiedenissen. Er was een rijke mecenas, bij wie Beethoven in dienst was; met hem heeft de componist knallende ruzie gekregen, waarbij hij geen blad voor de mond nam. Hierdoor raakte Beethoven in een moeilijke financiële positie. Toen zijn goede vrienden voor hem opgekomen en hebben bij de hoge adel gepleit voor een jaarlijks salaris, waaraan gehoor is gegeven.

Zo was er een echtpaar van beroemde pianobouwers, van wie de vrouw een soort surrogaat moeder voor Beethovens dagelijkse beslommeringen werd.

Nieuwsgierig geworden naar al deze types? Ga dan op zoek naar Beethoven. Misschien leert u deze grote componist dan een beetje kennen via zijn vriendinnen, geliefdes en zijn kennissen, vrienden en mecenassen en vooral via zijn muziek. U zult dan misschien gewaar worden dat Beethoven niet alleen een barse, wantrouwige, oude man met een opvliegend karakter was; dit zal ongetwijfeld verergerd zijn door Beethovens voortschrijdende doofheid. Hij had ook andere kanten.

  ISBN: 9789087599973
  Auteur: 
  Uitgever: U2PI BV
  Publicatiedatum:   21-01-2021
  Formaat: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 180 mm
  Breedte: 120 mm
  Dikte: 9 mm
  Gewicht: 250 gr
  Voorraad: Beschikbaar
  Aantal bladzijden: 102
  Trefwoorden:   beethoven