ISBN:  9789087597771
Publicatiedatum:   20-06-2018
Formaat:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Aantal bladzijden:  279

  Beschikbaar

  Retour mogelijk binnen 30 dagen na levering

  Gratis geleverd in Nederland vanaf € 12,50Woede over de vervuiling van Bali en de Bali Zee met plastic. Zo begon het.


Snorkelend voelen toeristen met weerzin slierten plastic en flessen op hun rug en duikend zien ze vervuild koraal. Er is een goed bedoeld initiatief om plastic te verzamelen, iemand maakt er zelfs tasjes van, intussen krijgen de Balinezen de schuld.

Villa eigenaar Kees Dijkman bestrijdt op zijn manier het gebruik van plasticwater: hij deelt zijn bronwater met de dorpelingen en legt zelfs een leiding aan. ‘We hebben waterleiding,’ was hun blije reactie, toeristen vulden er hun waterfles en kochten geen plasticwater meer. Dit ‘begin van waterleiding’ haalde de pers, zelfs in Nederland.

Niet lang daarna weigerde hond Max het bronwater van de villa nog langer te drinken, hing er een chemische lucht boven het zwembad en vertrokken de gasten.

De strijd rondom plasticwater is de rode draad van het boek en neemt de lezer mee naar een met plastic flessen bezaaid strand in Bali, leidt door de bestuurskamer van Danesto International in Amsterdam en voert via de sloppenwijken van New Delhi en de ‘high tech’ van Singapore naar de historie van ‘bottled water’ in Java.

Derk Izaks laat zien hoe een multinational maffiapraktijken gebruikt om zijn belangen te verdedigen en toont een keihard gevecht om de macht in de bestuurskamer. 

Tussendoor is er een moordenaar die groot gelijk had, een liefde die inslaat als een bliksemschicht en genegenheid die uitgroeit tot liefde.

Overgenomen uit Leesbeest 30 juli 2018

Derk Izaks runt een toeristenvilla in Bali. Hij stond, net als veel anderen, paf van de enorme hoeveelheden plastic op de stranden. In plaats van alles op te ruimen, schreef hij de roman De plasticwatermaffia waarin hij in een moeite door uitlegt hoe het kan dat de stranden zo goor zijn geworden.

In deze roman leidt Izaks de lezer rond in de wereld van de multinationals die vooral erg graag water in plastic flesjes willen verkopen. Wie in die wereld het woord ’statiegeld’ in de mond neemt, wordt uit de boardroom geknikkerd. Nog zo’n vies woord: waterleiding.

Izaks geeft zijn pen en zijn fantasie de vrije teugel in dit boek. Een van de belangrijkste figuren in dit boek is Joop de Houtman, de baas van Danesto International. Een man die er geen moeite mee heeft om smeergeld in te zetten om zijn zin te krijgen en zelfs geweld niet schuwt om zijn plastic water aan de man te brengen. Maar in de loop van het boek laat Izaks hem een bijzondere ontwikkeling doormaken (recensie gaat door onder het filmpje).

Aan de andere kant is daar Kees Dijkman, net als de auteur de eigenaar van een villa op Bali, die geraakt is door de vervuiling. Dijkman legt waterleiding aan voor het dorp. Maar al snel wordt de hond ziek van het leidingwater. De leiding blijkt vergiftigd… De gebeurtenissen in De plasticwatermaffia buitelen vervolgens over elkaar heen.  Izaks heeft goed begrepen dat de behoefte om je lezer een boodschap mee te geven je niet ontslaat van de plicht om diezelfde lezer niet te vervelen.

Izaks’ scherpe oog voor lokale bijzonderheden maakt De plasticwatermaffia extra lezenswaardig. Zo beschrijft hij met een vilein pennetje de goedbedoelende toeristen die even enthousiast als tevergeefs de stranden opruimen. Ook laat hij de lezer zich vrolijk maken over de dorpsschildpad die om de zoveel tijd door een stel Balinezen uit zee wordt opgevist. De Balinezen maken de toeristen vervolgens wijs dat het eeuwenoude dier in de soep gaat. Binnen de kortste keren wapperen de toeristen met geld om de schildpad vrij te kopen. Een paar weken later herhaalt dit zeer lucratieve ritueel zich.

Heerlijk boek dat een fictief maar geloofwaardig licht laat vallen op de mechanismen die schuil gaan achter de plasticwaterindustrie.

  ISBN: 9789087597771
  Auteur: 
  Uitgever: U2pi B.V.
  Publicatiedatum:   20-06-2018
  Formaat: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 208 mm
  Breedte: 140 mm
  Dikte: 25 mm
  Gewicht: 412 gr
  Voorraad: Beschikbaar
  Aantal bladzijden: 279