Meester Bosman

leven en werken van een bijzondere hoofdonderwijzer

ISBN:  9789087596743
Publicatiedatum:   17-05-2018
Formaat:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Aantal bladzijden:  180

  Beschikbaar

  Retour mogelijk binnen 30 dagen na levering

  Gratis geleverd in Nederland vanaf € 12,50

Voorliggend boekje beschrijft het interessante leven van de Hoogmadese hoofdonderwijzer Theo Bosman (1883-1953), die van 1925 tot 1943 de plaatselijke parochieschool bestierde. De auteur is van mening dat Bosman een markante persoonlijkheid in de geschiedenis van Hoogmade is. Hij was niet alleen hoofd van de school, maar was ook maatschappelijk actief in het Hoogmade van voor de Tweede Wereldoorlog. Hij was vele jaren kassier van de plaatselijke boerenleenbank, verzorgde de administratie van verschillende polders, was dirigent van het rooms-katholiek kerkkoor en actief in het bestuur van de plaatselijke afdeling van de Roomsch-Katholieke Staats Partij (RKSP). Theo Bosman genoot ook landelijke faam als componist van meer dan duizend volks- en kinderliedjes. Daarnaast componeerde hij religieuze liederen en enkele missen.
In de oorlogsjaren begaf Bosman zich op enigszins glad ijs door toe te treden als rentmeester van de Erven Cornelis Sprongh, die op dat moment onder NSB-beheer stond. Bosman trachtte zo te voorkomen dat er nog meer nationaalsocialistische invloed in Hoogmade zou komen. Hij probeerde door zijn rentmeesterschap de belangen van de Hoogmadese pachters van de Erven Cornelis Sprongh zo goed mogelijk te behartigen. Na de oorlog werd Theo Bosman door het Bijzonder Gerechtshof veroordeeld tot een geldboete vanwege zijn betrekkingen met een door de NSB bestuurde instelling. In 2008 ontstonden er moeilijkheden rondom de in 1987 naar Bosman genoemde Theo Bosmanlaan. Regent R.F.B. de Roy van Zuidewijn van de Erven Cornelis Sprongh protesteerde bij het gemeentebestuur over deze straatnaamgeving, die hij ongepast vond voor iemand met een verleden als Bosman. 
In dit boekje wordt over dit alles uitgebreid geschreven. Het vertelt over de oprichting in 1880 van de parochieschool van Hoogmade en over de eerste twee hoofdonderwijzers, H.J. Helmer en H. Meijer, die Theo Bosman voorgingen. Er wordt omstandig verhaald over Bosman als componist en spraakleraar en zijn functioneren als kassier van de boerenleenbank en de problemen die daarbij op zijn pad kwamen. Het boek besluit met een uitgebreid verhaal over de naoorlogse problematiek en over de 'dorpsrel', die de kop opstak toen de naam van de Theo Bosmanlaan in opspraak kwam. Het boekje, geïllustreerd met een aantal nooit eerder gepubliceerde foto´s uit familiebezit van Bosman, kan gezien worden als een nieuw stukje geschiedschrijving van Hoogmade.

  ISBN: 9789087596743
  Auteur: 
  Uitgever: U2pi B.V.
  Publicatiedatum:   17-05-2018
  Formaat: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 210 mm
  Breedte: 135 mm
  Dikte: 16 mm
  Gewicht: 360 gr
  Voorraad: Beschikbaar
  Aantal bladzijden: 180